Pěstování zázvoru

Chcete mít vlastní bio zázvor? Jak si můžete sami vypěstovat zázvor?

Zázvor dnes koupíte jednoduše v kterémkoliv větším obchodě či řetězci. Jako pokojovou rostlinu ho asi neseženete, ale je velmi jednoduché si ho vypěstovat. Kupte si čerstvý, neseschlý a nepoškozený oddenek zázvoru, na kterém jsou vidět pupeny. Když neseženete zázvor s pupeny, je teď ten správný čas na vlastní naklíčení. Zázvor se množí výhradně veMéBio jak si vypěstovat bio zázvorgetativně. Umístěte zázvor do chladné a tmavé místnosti, za nějaký čas (2-3 týdny) se pupeny sami vytvoří. Pokud oddenek dáte do substrátu s rašelinou pupeny směrem nahoru a zasypete rašelinou tak, aby jej nebylo vidět, během 2-3 týdnů vám začne klíčit také. Květináč se zázvorem dejte na teplé a slunné místo a půdu udržujte vlhkou, pak už zázvorovník poměrně rychle poroste. Po několika měsících začne schnout. To je naprosto v pořádku, v tuto chvíli můžete oddenek vyjmout, část sníst a část znovu zasadit. Celý proces můžete opakovat mnoho let. Sice je dnes zázvor dobře k sehnání, ale když chcete mít rostlinu pod kontrolou a nezatíženou postřiky a chemickou ochranou při dovozu, nebo chcete mít jet pěknou pokojovou rostlinu u Vás doma, je zázvor ideální. Protože zázvorovník je cizokrajná rostlina původem z teplých oblastí Asie, v našich českých podmínkách vykvete jen výjimečně.

Co je zázvor:MéBio jak si vypěstovat bio zázvor

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.

Původ:
Zázvor je vyšlechtěnou rostlinou a ve volné přírodě se nenachází. Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře. Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám.

Pěstování:
Zázvor vyžaduje vlhčí, ale ne mokrou půdu. Důležité je při pěstování teplé prostředí. (u nás pokojová rostlina)

Množení:
Zázvor se množí výhradně vegetativně.

Sklizeň:
Sklízí se oddenek (Rhizoma zingiberis), který se dováží většinou loupaný, případně i mletý.

Jak zázvor působí?

Zázvor dodává jídlu aroma a současně pozitivně ovlivňuje naše zažívání a pomáhá odbourávat tuk. Aktivuje srdečně-cévní MéBio jak si vypěstovat bio zázvorsystém, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu. Pálivá chuť zázvoru zahřívá tělo a je antibakteriální. Celkově působí proti nevolnostem, plynatosti a nadýmání. Rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na krevní oběh. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče. S úspěchem se používá při kinetózách (cestovní nevolnosti) a těhotenských nevolnostech (jen v malém množství). Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele, napařování a čaj. Silice mírně dráždí, dezinfikuje a prokrvuje pokožku. Pomáhá při bolestech hlavy a stavech napětí. Zázvor je totiž vyhlášeným afrodiziakem.

Hodnocení uživatelů:  / 136
Nejhorší
Nejlepší
 Hodnotit

Česká biopotravina 2015

Již nyní můžete přihlašovat své výrobky do soutěže Česká biopotravina 2015.

Číst dál...

Slavnosti chřestu 2015

SEZÓNA CHŘESTU ZAČÍNÁ. PODPOŘTE NEJEN JEHO PĚSTOVÁNÍ U NÁS, ALE I SVÉ ZDRAVÍ.

Chřestové slavnosti letos v sobotu 2.května. 

Číst dál...

Doporučujeme

Alergie a BIO 1.část

Není vám po jídle dobře? Trpíte nadýmáním, míváte bolesti břicha, otoky či jiné nepříjemné reakce? ...

Alergie a BIO 2. část

Alergie a BIO 3. část

Festivalu Evolution 2016

Novinky e-mailem

E-mailové informace o novinkách a akcích Buďte stále v obraze!
POSLAT

Staňte se naším fanouškem